woensdag 2 augustus 2017

Historische beelden van de Vlaamse visserij (II)

Maandelijks werpen we een blik in het fotoarchief van Het Visserijblad. Daaruit plukken we telkens lukraak tien foto's. Alle foto's verschenen eerder in Het Visserijblad.

Zeebrugge 1918. De pier van Zeebrugge werd door de terugtrekkende Duitse troepen in brand gestoken. Op de achtergrond, het blokschip Thetis dat door de Engelsen in de havenmond tot zinken gebracht werd, in een maar half gelukte poging om de uitvaart van Duitse onderzeeboten te beletten. 
Doopplechtigheid van de Z.533 Virtus in 1965. Van links naar rechts: scheepsbouwer Roger Degraeve, Jozef Klakke Vantorre, Pol Paye, Ferdinand De Voogt, Jozef en Guido Rappé en Leon De Graeve.    
 Vlaamse visserskinderen volgen les in het zevende en achtste leerjaar van de Belgische school van Brixham (1941). 1. Mevrouw Arras lerares; 2. Edmond Bacquart; 3. Raymond Gheselle; 4. Raymond Vandierendock; 5; Victor Vantorre; 6. Henri Vandewoude; 7. Frans Bryse; 8. François Timmerman; 9. Raymond Defer; 10. Jozef Rappé; 11.Gustaaf Desmidt; 12. Henri Devriendt; 13. Charles Goderis; 14. Jean Debruycker; 15. Filip Vermeersch; 16. André Vanwaes; 17.Louis Houcke; 18. Jean Geselle ?; 19. ? Tahon; 20. ? Legein; 21. Gaby Borrey; 22. Germaine Sluyters; 23. Jan Roos; 24. Jenny Deprez; 25. Julienne Duyck; 26. Hélène Vandewalle; 27. Germaine Dasseville.
Met de H.69 (rechts) vlucht de Heistse vissersfamilie voor het oorlogsgeweld van WOII naar Engeland. Op de foto zien we ook de Z.32 van Eugene Verpoorter en de Z.34 van Pol (Mussche) Vantorre.    
Viskopers in de Vismijn van Oostende. (Foto André, meer gegevens ontbreken.)    
Op 21 (?) februari 1956 strandden aan de oostkust, ten gevolge van de mist, vier vaartuigen. Een geraakte weer los, de andere drie bleven vastzitten op de aldaar in aanbouw zijnde strandhoofden. Links de Z.525 van Paulus Vantorre, midden de Z.404 van Leon Savels, rechts de Z.501 van Theodoor Neyts. 
 In februari 1946 slaagt de bemanning van de Z.50 een groep drenkelingen te redden. Op de foto van l. nr r.: Theo Everaert, Robert Everaert, Petrus Everaert, Pros Everaert, Thuur Geselle, Joseph Popelier en een ons onbekende scheepsjongen. 

In april 1906 vergaat het stalen driemast-opleidingzeilschip Comte de Smet de Naeyer nabij het eiland Weight. Het schip was bevracht met een lading goederen met bestemming Kaapstad. (Foto uit de verzameling van Marcel Vanalderweireldt.) Meer over de scheepsramp vind je hier.

De foto dateert van ca 1905 (oorspronkelijk stond hier 1930, zie 'reactie' onderaan deze reeks). We zien leerlingen van de vrije visserijschool uit de Pannenstraat (nu museum Sincfala) van Heist. Vooraan van l. nr r.: Leon Valcke, René Valcke, Pol Edelynck, Louis Cattoor, Pieter Vlietinck, Frans Cattoor, Jacobus Brouckaert, Augustin Vlietinck, Arthur Vandierendonck en Richard Ackx. Op het schip o.a. Achiel Vantorre, Leopold Vantorre, Frans Ackx, Frans Vandierendonck, Leon Cattoor, Constant Dewaele, Leopold Helsmoortel en Joseph Vantorre. Naast de mast: Frans Vantorre en Pieter Vantorre die op zaterdagmiddag en zondagvoormiddag les gaven, onderpastoor Delacroix en (met bolhoed) meester Camiel Devliegher. (Uit Heden en verleden, Heyst, 300 jaar geschiedenis van de visserij en het toerisme.)

De O.88 John in thuishaven Oostende. Het vaartuig (bouwjaar 1918, stoom, 60 pk) werd uitgereed door de Pêcheries à Vapeur. (Uit 75 jaar onderzoeksraad voor de zeevaart, 2002.)

3 opmerkingen:

  1. Toch altijd leuk dergelijke oude foto’ste zien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De informatie moet wel juist zijn, een probleem met veel publicerende medemensen die geen kritische houding hebben. Zo zie ik een groepsfoto "De foto dateert van ca 1930." In 1930 lagen geen schuiten meer op het strand in Heist. Ik vraag me zelfs af of er nog vissersvaartuigen van het type 'schuit' waren. De foto moet eerder gesitueerd worden rond 1905, een kwarteeuw eerder dus. 2de van rechts op de voorgrond is mijn grootvader Arthur Rappé, stamvader van een vissersfamilie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Guido,
      Best dat jij er nog bent hé Guido, met je kritische houding.

      Verwijderen