donderdag 1 augustus 2019

Historische foto's van de Vlaamse visserij (XV)


1. Strandvissers aan ’t werk (jaartal foto onbekend)

2. In 1947 werd in Oostende de bouw van een nieuwe vismijn aangevat. De inhuldiging greep plaats op 22 juli 1951. Het gebouw wordt nu afgebroken en is inmiddels bijna volledig met de grond gelijk gemaakt.

3. 1957 — De O.185 is afgewerkt. De visserijscheepswerf van August Loy heeft de taak tot een goed einde gebracht. Van links naar rechts. Vooraan geknield: Alfons Lowyck, André Muyle, Pierre Vanden Abelle en René Lauvereins. Tussen de twee vrouwen in staat Michel Verlinde. Achteraan Charqles Massenhove, Louis Pinket, Maurits Erebout. De man met de hoed, de matroos en de dames zijn ons onbekend. 

4. 1949 — Praktijkles in de Stedelijke Visserijschool John Bauwens. Op de eerste rij: André Rondelez, Fernand Vandecasteele, Lucien Desmit, drie onbekenden en Emile Caullet. Achteraan: Noël Tanghe, Roger Vanderwal, Marcel Maes, André Droogenbroodt ? en André Fonteyne.

5. Van links naar rechts: Gilbert Savels, Etienne Beulens en René Vantorre.

6. Van links naar rechts: René Vantorre, Eugeen Vlietinck en Eienne Beulens.

7. Achteraan ligt de Z.504 Golfbreker. Schipper was Victor Klodde, motorist Henri Cogghe, matrozen Roger Bollevoet Bogaert, Jacky De Cock en Etienne Beulens.

8. Een trouw aan boord van een vissersvaartuig. Matroos Kevin Degroote deed het in 2005 met Gwenny Vlaeminck, aan boord van de Z.526 Vaya con Dios. Voor de plechtigheid deed het paar beroep op Rent A Priest. Het was de getrouwde priester Norbert Bethune die het huwelijk inzegende.

9. Op 29 april 2005 zinkt de Z.28 Annie B. in de Oosterschelde, jttna een avaring met een pijlerdam van de stormvloedkering.. De drie opvarende kunnen gered worden. De schade aan het schip is dermate groot dat het als verloren beschouwd wordt.

10. In 1961 wordt in Oostende de touwfabriek van de familie Decrop geopend. De onderneming zou honderden Oostendenaars tewerkstellen. 
Wie nu nog twee minuten 
(eigenlijk 2 min, 7 sec) 
tijd over heeft, 
moet zeker 
eens luisteren naar 
Ensor en zijn bende in Oostende
een spetterend poëem. 

1 opmerking: