maandag 2 maart 2020

Historische foto’s van de Vlaamse visserij (XXI)

Net zoals ik dat elke maand doe tast ik ook nu met mijn onschuldige kinderhand in het fotoarchief van Het Visserijblad. Ik haal er willekeurig 10 foto’s uit.

Flor Vandekerckhove


1. In september 1956 wordt de nieuwe O.80 Duchesse de Brabant in Oostende in gebruikt genomen. Bouwwerf: Beliard Crighton. Rederij is de Pêcheries à Vapeur, die in tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden sinds 1952 alleen nog motorschepen uitreedt. Het nieuwe schip wordt meteen het grootste en krachtigste van de Belgische vissersvloot. Op 16 april 1937 loopt het schip vast op de rotsen van IJsland; de bemanning wordt gered.

2. De hoofdmotor van de nieuwe O.82, een SEM-Carels met een vermogen van 1250 EPK. Let op de figuur die achteraan naast de motor staat.

3. De O.46 ’t Zal wel gaan werd in volle oorlog gebouwd op de scheepswerf Vanhoywegen in Steendorp. De Oostendse visser Richard Verburgh trad op als bouwheer, maar de bouw werd gefinancierd door Louis Aspeglagh, schoonzoon van schrijver Felix Timmermans die het mee financierde. Timmermans had immers juist de Rembrandtprijs gewonnen, goed voor 125.000 frank.

4. In 2006 organiseerden de Oostendenaars al voor de vijfde keer de Havendag & Visserijfeesten. De organisatoren tonen trots de activiteitenaffiche.

5. Zicht op de havendam van Zeebrugge, in een ons onbekend jaar. De dam van 2.800 meter, werd in de periode 1897-1907 gebouwd.

6. Een historische foto van de befaamde Vistrap in Oostende. Jaartal is ons niet bekend.

7. In 1956 vertrekt de O.322 René Goeman naar Afrika waar het in de Belgische kolonie zal ingezet worden ten voordele van de Pêcheries Maritimes du Congo Belge. Met het schip vertrekken kapitein Isidoor Inghelbrecht, stuurman Marcel Vermote en mecanicien Charles Aspeslagh. ‘Deze drie flinke vissers zullen aan boord van het schip blijven en in Kongo samen met een 12 à 14-tal negers aan boord de visserij beoefenen.’ Aldus Het Visserijblad van 19 oktober 1956.

8. Visafslag op het strand van De Panne, in 1919. 

9. De Z.99 Terra Nova tijdens de tewaterlating in augustus 1991. Amper 16 jaar later wordt het schip al gesloopt. Het schip wordt vernietigd met steun van de Vlaamse regering. Bedoeling is een beperkt aantal schepen over te houden die de resterende quota verdelen en zodoende een grotere kans op rendabiliteit verwerven.

10. In 1954 maakt de Vlaamse cineast Armand Van Coppenolle een documentaire over de kabeljauwvisserij, titel Nood-Noord-West. Hij maakt twee reizen mee aan boord van de O.81 John. We zien de cineast hier aan ’t werk aan boord van het schip.


Afronden doen we deze keer met een poëtisch youtubefilmpje. De tekst bestaat uit een enigszins geëngageerd gedicht dat het over de dreigende klimaatcatastrofe heeft. Mocht u daar geen boodschap aan hebben, kijk dan gewoon naar de plaatjes met mooie stormbeelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten