zondag 3 januari 2021

Historische foto's (XXIV)

1. 1989, in de Oostendse vismijnkantine. Protestvergadering van de kustvisserij tegen de aanwezigheid van overmaatse Nederlandse vaartuigen op de Vlaamse kust. Het was niet het eerste protest en het zou bijlange niet het laatste zijn.


2. Deze foto werd door Marc Casier geplaatst in de FB-groep Oostendse verhalen. We zien het Stationsplein, thans Ernest Feysplein. Op de plaats van het treinstation staat nu een warenhuis. Op de achtergrond zie je de dokken die de achterliggende stad van het Hazengras scheiden. Ik plaats deze foto als hulde aan de FB-groep, waarvan leden me onlangs bijgestaan hebben in het bepalen van de exacte plaats van de ‘sierk’, de historische, cirkelvormige vismijn van Oostende. Meer daarover in onderstaande foto’s, van 3 t.e.m. 6. 


3. Zeker weten doe ik het niet meer, maar ik denk wel dat ik deze foto ooit van Dirk Reunbroeck kreeg. Toen ik een stukje over de sierk postte, de historische Oostendes vismijn, schreef ik dat die zich op de plek bevond waar nu het busstation is. Jean Bly vroeg zich af of die plaatsbepaling wel correct was. Peter Van Avermaet opperde Mercatorsluis. En prompt kregen we beelden met bewijskracht toegestuurd. Meer daarover in onderstaande foto’s.


4. Mario Theuma stuurde een luchtfoto op van Oostende. WERD DIE GENOMEN VANOP DE TOENMALIGE VUURTOREN? Met een pijl kon ik daarop de ‘sierk’ aanduiden. Maar komt dat overeen met de plek die nu een busstation is? Jean Bly kon ons meedelen dat tussen de ‘sierk’ en het huidige busstation een sluis was die toegang gaf tot de handelsdokken (in die tijd waren er dan nog drie).


5. Maar het is Ivan Verkempinck die de zaak trancheert. Hij toont ons een plan waarop alles klaar en duidelijk beschreven staat. 


6. Ook stuurt Verkempinck een luchtfoto, waarop hij de plek van de ‘sierk’ rood omcirkeld aanduidt ‘op enkele meters na’. Wat hij ook zegt is dit: ‘De beste manier om de plek van de sierk correct te plaatsen is door te onthouden dat midden op het uiteinde stond van de St.-Fransiscus- en de Paulusstraat.


7. Mosselkwekers in Chatelaillon (Frankrijk). Bij vloed komt alles weer onder water te staan.


8. De streek tussen Saint-Nazaire tot Croisic (Frankrijk) was bekend omwille van de winning van zeezout. De zoutwerker trekt het afgezette zeezout vanuit het overstromingsgebied tot op het bruggetje waarop hij staat.


9. Vissen met een kruisnet. Welke kunstbewoner heeft het NIET gedaan?


10. De roeschaard was een plaaggeest die het de vissers moeilijk maakte.  Hij kon meerdere gedaanten aannemen maar verscheen doorgaans als een duivel met een visstaart die de netten kapotscheurde en daarbij voortdurend “roes roes roes” riep.  De roeschaard vond het blijkbaar ook erg leuk om open bootjes heen en weer te schommelen.  Voldoende om een bemanning, bestaande uit vissers die doorgaans niet konden zwemmen, de stuipen op het lijf te jagen. Dit goed bewaarde exemplaar staat in https://depanneboot.wixsite.com/blog/post/de-roeschaard


En deze schipper heeft DE HAND gezien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten