dinsdag 6 april 2021

Historische visserijfoto's (XXVI)

Zoals ik dat maandelijks doe selecteer ik ook in april 21 een aantal foto’s uit het archief van Het Visserijblad. (Flor Vandekerckhove)

1. In 1990 kreeg het op de Oostendse Visserskaai gelegen Noordzee-aquarium een groep sympathisanten achter zich: de Vrienden van… Jaarlijks zetten die vissers in de bloemetjes die tijdens het werk een an ander verzamelden dat van nut was voor het aquarium (zeewater, visvoedsel, vissen…). In  2006 waren dat vooral de O.20 Mietje van Urbain Vansteene), de O.191 Natacha van Frank Desmit, de O.190 Renilde van wijlen Lucien Desmit en de O.152 Aran van Lorenzo Desmit.


2. De foto stamt uit een ons onbekend jaar. Om hem te duiden gingen we destijds te rade bij Robert Coelus. Hij vermoedt dat we leerlingen van de staatsscheepsjongensschool in Oostende aan het werk zien.


3. De gebouwen op de achtergrond bestaan inmiddels niet meer. Ze werden vervangen door nieuwbouw. De Rederscentrale bevindt zich nog op dezelfde plek, op de benedenverdieping van een nieuw flatgebouw.



4. Postkaart verstuurd in 1903. We zien de goed gevulde dokken van Oostende.


5. Op 29 mei 1957 werd de N. 710 Zeemansblik te water gelaten, in Oostende op de werf van Achiel Hillebrandt. Het schip werd uitgereed door Henri Pyson uit Nieuwpoort.




7. Vissers aan het werk. Het beeld dateert van de vroege jaren vijftig. Tussen Eugene Vlietinck (links) en schipper Gilbert Savels zien we de jonge Gilbert Sekeet.


8. 1926. Het vissersvaartuig O.32 vaart thuishaven Oostende binnen.



9. Op maandag 12 februari 2007 kwamen Rudy Beuckels, Wesley Vandamme en Sadi Smagghe met de N.86 Surcouf terug thuis van de visvangst. Aan boord brachten zij een flinke Atlantische steur mee, 130 cm lang, 21 kilo. Die hadden ze in leven gehouden toen ze zagen dat het dier gemerkt was. Onderzoek bracht uit dat de steur op 27 augustus 1996 in Frankrijk het water gezet werd. Het dier was bijgevolg 12 jaar oud en geslachtsrijp, wat het bijzonder waardevol maakte, omdat de soort omzeggens compleet verdwenen is. Na de vaststellingen gaven de vissers het dier weer de vrijheid.


10. Dit beeld komt niet uit de collectie van HVB, ik plukte het van ’t internet. ’t Is hem vooral om het plaket te doen dat op de brug aangebracht werd. Ik maakt er een stukje over dat heet: Van Oostende naar Luik en terug. U vindt het hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten