woensdag 6 juni 2018

Historische foto's van de Vlaamse visserij (XI)

Elke maand graven we in ons fotoarchief. We kiezen er tien foto's uit — deze keer 11. Elk van deze foto's werd eerder al in Het Visserijblad gepubliceerd.

In de overgang van 2000 naar 2001 kwam het Vlaamse vissersschip Celtic in de vaart. De O.455 van Jacky Vermote was speciaal ontworpen om op krabben en spinkrabben te vissen. De ideeën haalde Vermote uit Schotland. (Foto gw)    
Op 30 december 2000 werd de Z.186 opnieuw gedoopt, door de nieuwe eigenaars die het schip intussen al meer dan een jaar in handen hadden.  De eerste bemanning bestond uit schipper Philip Godfroid (†), reserveschipper Nic Schiltz, motoristen Steve De Paepe en Christophe Maegerman en de stuurmannen-matrozen Christophe Van Haecke, Bart Serrey en Nico Nico Manarias. (Foto gw)    
In februari 2001 kwam het vissersschip Den Hoope van de familie Hennaert de Vlaamse vloot vervoegen.  De bemanning bestond uit schipper Johan Hennaert, stuurman Anthony Vynck, reserve-stuurman Lievin Vynck, machinist Marc Deloddere, reservemachinist Johan Decock, matrozen Daniël Decoster, Peter Lagast en Stefaan Huys. (Foto gw)    
Op 23 maart 2001 werd in Oostende de eerste vangst verkocht van de O.544 Godelieve, uitgebaat door de gebroeders Damman. De bemanning zit gehurkt voor de leden van het vismijnbestuur. Gehurkt: Jean-Marie Damman, Gordon belpaeme, Jean-Pierre Haynré, Manuel Widegem en Reinhald Venel. (Foto gw)    
Naarmate de inhuldiging van het Oostendse museumschip Amandine naderde, namen de ontmoetingen van oudgedienden van de IJslandvaart toe. Gewezen schippers van de IJslandvloot ontmoetten er elkaar toen ze daar foto’s van zih lieten nemen voor de portrettengalerij. Van links naar rechts: Laurent Fontaine (O.86 Edison), André en Marcel Vereleene (O.217 André-Marcel) en Roland Tratsaert (O.294 Van Orley).(Foto gw)    
Hendrik Baels leidt de jonge prins Boudewijn over de visserijkaaien in Oostende. Wellicht werd deze foto gemaakt op de tewaterlating van de O.297 Rubens, gebouwd in 1938. Prins Boudewijn, die later koning zou worden, werd door gouverneur Hendrik Baels (vader van Lilian, echtgenote van koning Leopold III) op de plechtigheid uitgenodigd.    
Visser Henri Vantorre, aan de Oostkust ook bekend als Fieste, met Achiel, een van zijn zonen in IBIS-uniform. (Jaartal onbekend.)    
In april 2001 liep de Z.483 Jasmine van stapel op de scheepswerf van De Graeve in Zeebrugge. Lengte: 37,95 meter, Breedte: 8,56 meter, tonnage: 385 bt, vermogen 1300 pk. (Foto gw)    
Afsluiten doen we met drie historische postkaarten van Oostende.    


2 opmerkingen: