zondag 1 juli 2018

Historische foto’s van de Vlaamse visserij (XII)

Maandelijks sprokkelen we tien foto’s uit het archief van Het Visserijblad. Alle onderstaande beelden verschenen ooit in dat blad.

Op 14 juni 1951 overleed Hendrik Baels. Over de grote rol die hij en zijn familie in de visserij gespeeld hebben kunt u hier een uitgebreid stuk lezen.    
Dok en Ernest Feysplein in Oostende. Jaartal onbekend.    
Op 9 juni 2001 werd in Zeebrugge de nieuwe Z 483 Jasmine gedoopt. De eerste bemanning bestond uit Kurt Slabbinck, Paul Vileyn, François Demey, Ronny Beirens, Geoffrey Debusscher en Mike Vandierendonck. (Foto gw)    
Zeebrugge tijdens WO I. De bres van 66 meter lang en 20 meter breed werd veroorzaakt door de explosie van een Engelse onderzeeër, geladen met 10.000 kg dynamiet.    
De gerenoveerde en tot Z.36 Arca vernummerde N.36 Donia had er al enige maanden opzitten toen het moment van dopen aangebroken was. Die plechtigheid greep plaats in augustus 2001. De bemanning bestond toen uit Peter Derudder, Philippe De Backere, Steven Derudder en John Savels. John Derudder was de walkapitein. (Foto gw)    
Op 17 december 1979 verging de O.82 Mariner toen het schip terug naar huis aan ’t varen was. Het zonk op 20 kilometer voor Nieuwpoort. Alle bemanningsleden konden gered worden. Op de foto: Ludo Flitser, Juan Perez-Dies, Johnny Vansevenant, Charles Westerlinck en Ricardo Carro-Muino. 
Vissersinterieur in De Panne (datering foto: voor 1914).    
Vissersvaartuigen in de haven van Oostende. Jaartal foto onbekend.    
Op 13 september 2001 brak brand uit in de machinekamer van de Z.27 Free Bird. Alle opvarenden konden gered worden. De foto werd gemaakt vanuit de helikopter die de mannen ter hulp kwam. Op de foto staan de vissers op de piek klaar om in het reddingsvlot te springen. (Foto RAF)    
In oktober 2001 bracht het koningspaar Albert II & Paola een bezoek aan de visserij. Bij die gelegenheid werden ze ook verwelkomd door de bemanning aan boord van de Z.18 Soetkin. Op de voorgrond, rugzijde, wijlen senator Michiel Maertens die mee aan de basis lag van dat bezoek. (Foto gw)    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten