zaterdag 1 september 2018

Historische foto's van de Vlaamse visserij (XIV)

Maandelijks tast ik in de archiefbak van Het Visserijblad en haal daar lukraak tien foto's uit. Maar eerst een persmededeling.
'Climaxi brengt volgende week voor de vierde maal Het Visserijblad uit. Het Visserijblad bestaat 84 jaar en werd uitgegeven tot in 2013 als maandelijks magazine door uitgever Flor Vandekerckhove.
Toen Flor op pensioen ging nam vzw Climaxi (beweging voor een ecologisch en sociaal klimaat) het blad over, met de garantie om jaarlijks één nummer van de persen te doen rollen. Climaxi had toen al twee films gemaakt rond visserij: Fish&Run1 en 2.
Climaxi probeerde een kritische stem in de visserij te behouden en mixte medewerkers van het eerste uur met nieuwe mensen. HVB bestaat nog altijd uit cultuur, duiding, en kritisch berichten. Vissers en kunstenaars schrijven er door elkaar. Het nummer wordt verspreid op duizendvijfhonderd exemplaren in ruil voor een vrijwillige bijdrage. 
Zo konden we deze keer ook de aangespoelde Gentenaar Freek Neyrinck bewegen tot een bijdrage vanuit z’n venster en zetten Peter Holvoet-Hansen, Flor Vandekerckhove,Jo Clauwaert, Antoine Légat hun beste beentje voor. Ger De Ruiter, Jason SavelsRobert Coelus en Chris Meyers vertegenwoordigen het vissersgelid.
Filip De Bodt kondigt een campagne aan waarbij Climaxi bezwaar aantekent tegen het Ruimtelijk Marien Plan voor de Noordzee en fileert samen met Wim Versteden de wansmakelijke samenstelling van de meeste kweekzalmen. Vishandelaar Romeo Rau laat weten dat hij de veiling in gebreke stelde tegenover het FAVV (Federaal Agentschap Voedsel Veiligheid) en we publiceren een katern over de vissersbetoging in Amsterdam van juni ll.
Boeken over visserij, tekeningen, recepten, reisverhalen en interviews vervolledigen opnieuw dit nummer.
HVB2018 wordt op 5 september om 11 uur voorgesteld in Café Végé, Baelskaai te Oostende. Een aantal auteurs lezen hun stuk en we lichten de komende acties van Climaxi rond visserij toe. Ten slotte bewenen we samen het sluiten van Café Végé tegen eind van deze maand.

Het Visserijblad
Onafhankelijk magazine van de zee 
Medewerkers: Jo Clauwaert, Romeo Rau, Wim Versteden, Robert Coelus, Jason Savels, Ger De Ruiter, Chris Meyers, Carlos De Gendt, Peter Holvoet-Hanssen, Freek Neirynck, Annelies Rogier, Flor Vandekerckhove, Knor De Poon, Antoine Légat, Annick Vansevenant, Jennifer Vrielinck, Stefaan Pennynck, Tony Neal, Wim Schrever, Geert Lenssens, Jonas De Corte, Willy Versluys. 
Redactie en ver. uitg.:Filip De Bodt Groenlaan 39 9550 Herzele. 0496/718472.filip@climaxi.be
namens vzw Climaxi 
Vormgeving:Wim Schrever en Jo Clauwaert
Drukkerij: Polyprint Herzele 
Een vrijwillige bijdrage is méér dan welkom op rekeningnummer BE40 0016 3236 1163 met vermelding HVB 2018'

Het vissersvaartuig O.89 Freddy ligt in het eerste handelsdok van Oostende. Het wordt uitgereed door de NV Pêcherie à Vapeur. Rechts het politiebureau van de wijk Hazegras.    

Het vissersvaartuig O.89 Freddy, gezonken na bombardementen, begin 1940, in het eerste handelsdok. Op de achtergrond het treinstation, ooit zeestation genaamd; links de vernielde ‘pilotage’.
Dezelfde O.89 Freddy gefotografeerd vanaf de overzijde van het dok. Achtergrond: de Stapelhuiskaai met het politiebureau op de wijk Hazegras. Het vaartuig wordt laten naar de Oostendse scheepswerf Seghers gesleept op er hersteld te worden.    

Met het vissersvaartuig H.49 De Blauwvoet vluchtte de familie Utterwulghe in 1940 naar Brixham. Terug in België, na de bevrijding, kreeg het vaartuig het nummer Z.510.    
1922 — Leerlingen van de kwekelingenschool IBIS worden militair gedrild, geweer op de schouder.    
Zeilloodsboot van Nieuwpoort. Jaartal foto onbekend.    

In juli 2002 protesteren de kustvissers tegen de overbevissing van hun wateren. Ze liggen in de Demeysluis verzameld om een groet te brengen aan het Greenpeaceschip Rainbow Warrior II dat zijn steun komt betuigen.
In de nacht van 8 op 9 juli 2002 kapsijst het vissersvaartuig Z.548 Flamingo. Vier vissers verliezen het leven. Van links naar rechts: Michel D’Hondt (31), Franky Vanhondeghem (38), Peter Coopman (37) en Michel Steenkiste (17).    
Op 3 juli 2002 organiseert de Vlaamse Vissersbond een protestactie tegen de overbevissing van de kustwateren door zgn. eurokotters. In het ILVO te Oostende participeren 60 kustvissers aan de meeting.    
De man op de foto blijkt de toen 38-jarige Frans Utterwulghe te zijn, a.k.a. Sissen van Klakke. Vlak na WO I bezoekt hij, samen met zijn 10-jarige neefje Leon Utterwulghe het oorlogsmuseum, waar hij door een vriend vereeuwigd wordt.

3 opmerkingen:

  1. Toen we de 10de foto van die reeks publiceerden, hadden we er niet meer gegevens over. Inmiddels weten we meer en heb ik het onderschrift aangepast. De man op de foto blijkt de toen 38-jarige Frans Utterwulghe te zijn, a.k.a. Sissen van Klakke. Vlak na WO I bezoekt hij, samen met zijn 10-jarige neefje Leon Utterwulghe, een oorlogsmuseum, waar beiden door een vriend vereeuwigd worden.

    BeantwoordenVerwijderen