maandag 4 mei 2015

De slachtoffers van de Oostendse vissersopstand van 1887

Vorige maand publiceerde ik een gedetailleerde opsomming van de gebeurtenissen die de geschiedenis ingegaan zijn als De Oostendse vissersopstand (1887). Vandaag memoreren we de slachtoffers.
Doden
- Charles ‘Garsong’ Wauters. 25 jaar, visser, woonde op de Visserskaai, door een kogel van de Burgerwacht, getroffen in de schedel, midden in het voorhoofd. Onmiddellijk overleden op 24 augustus.  Zijn vader, voor wie hij de enige kostwinner was, leeft voort in de grootst ellende.
- Jean Verhulst. 37 jaar, visser, woonde in de Schippersstraat, wonde in de mond, getroffen door een karabijnkogel die zijn rug weer uit kwam. Hij laat een weduwe en vier minderjarige kinderen na. Onmiddellijk gestorven op 24 augustus.
- Paul Everaert. Woonde in de Stockholmstraat 27. Ongehuwd.  Sterft op 31 augustus. Bij de autopsie wordt een karabijnkogel gevonden, afgevuurd door de Burgerwacht.  Zijn ouders hebben nog vijf kinderen ten laste. Hij was de kostwinner.
- Jean Dewaeyer. 27 jaar. Woonde in de Schipperstraat. Hij werd in de linkerborst getroffen door een kogel die de Rijkswacht op 23 augustus afgevuurd had in de vismijn. Sterft op 10 september. Op zijn sterfbed huwt hij zijn partner die achterblijft met een kind en bovendien in verwachting is van hun tweede.
- Edouard Corneillie. 42 jaar, arbeider, woonde te Bredene. Sterft op 25 augustus.  Hij kreeg een kogel in de maag.  Hij had met de gebeurtenissen niets te maken; was naar Oostende gekomen om daar werk te zoeken.  Hij laat een weduwe na en negen minderjarige kinderen die voortleven in de grootste ellende.
Gekwetsten
- François Haeghers. 42 jaar. Peerder van beroep. Woonde in de Vissersstraat. Gehuwd, vader van acht kinderen. Op 23 augustus gewond aan het hoofd door de sabelslag van een politieagent.
- Jacques Allaert. Woonde in de Cadzandstraat 15. Gehuwd en vader van een kind. Hij werd op 23 augustus in de zijde geraakt door karabijnkogel.
- Pierre Jooris.  Woonde in de Franciscusstraat. Gehuwd en vader van drie kinderen. Wordt op 24 augustus ernstig gekwetst aan het hoofd.
Charles Lenaers (Edouard Leenaerts?). Woonde aan de vuurtoren nog bij zijn ouders die daarnaast nog twee andere kinderen hebben. Hij wordt licht gekwetst door een schot in de bil.
- Antoon Van Wantergem (Waintergem?). 17 jaar. Woonde aan de vuurtoren bij zijn ouders die daarnaast nog drie kinderen hebben. Wordt ernstig gekwetst door een schot in de schouder (door een bajonetsteek in de buik?).  Hij verbleef op 23 februari 1888 nog steeds in het hospitaal.
- Jean Pharazyn. 24 jaar. Woonde op de Visserskaai. Gehuwd en vader van vier kinderen. Wordt aan boord van een van de Britse vaartuigen licht gekwetst aan het been.
- Frederik Boullaire. Werd op 23 augustus gekwetst door een sabelslag op het hoofd.
- Auguste D’Heeden. Rijkswachter van beroep. Wordt op 23 augustus in de vismijn gekwetst door een mand die hij naar het hoofd geslingerd kreeg.
- Charles De Graeve. Barbier uit de Vrijhavenstraat. Hij had niets met de gebeurtenissen te maken. Gehuwd en vader van vijf kinderen. Werd gekwetst door een ricoletschot van de Burgerwacht. De wonde bleek niet onrustwekkend te zijn.

- De stuurman van de Lamberton werd op 24 augustus gekwetst toen de vissers het schip bestormden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten